24-07-08

Uitstapjes & kampen & schoolreizen

Natuurlijk kan je mee op schoolreis als je diabetes hebt.

Alleen moet je wat meer voorbereidingen treffen dan je klasgenootjes zonder diabetes.

 

Bespreek vooraf hoe de dag/de week zal verlopen om de voeding en de insuline aan te passen aan de activiteiten,overleg wat & hoe met de leerkracht.

Volgende vragen kunnen u helpen:

 • In welke mate kan uw kind zelf instaan voor zijn/haar verzorging?

 • Hoe goed kan uw kind de symptomen van een lage bloedsuiker herkennen?

 • Heeft uw kind 's nachts regelmatig last van hypoglycemie?

 • Praat uw kind gemakkelijk over zijn/haar ziekte met anderen?

 • Weten de begeleiders hoe ze diabetes moeten behandelen (de invloed van voedsel en lichaamsbeweging, de symptomen van hypo/hyperglycemie)?

 • Zijn de begeleiders bereid hun verantwoordelijkheid op te nemen in de verzorging van uw kind?

 • Beseffen de begeleiders de ernst van een noodgeval bij een diabetespatiënt?

 • Weet u wat uw kind zal eten? Welke activiteiten zijn er gepland? Hoe laat is het bedtijd?

 • Hebt u een tijdschema? Ligt het uur voor het testen en eten vast? Kent u het menu?

 • Hebt u een lekker extraatje voorzien in het maaltijdplan als traditionele verwennerij bij het logeren?

 • Is uw kind dicht bij huis zodat u snel ter plaatse kan zijn als iets ernstigs zich voordoet? Bent u gemakkelijk bereikbaar in geval van nood?

 • Hebben de begeleiders telefoonnummers voor noodgevallen (van u, de dokter van uw kind en het lokale ziekenhuis)?

 
1. Zorg voor ruim voldoende hulpmiddelen Neem altijd meer insuline, testrips, lancetten en dergelijke mee dan u nodig denkt te hebben. Wanneer uw kind met het vliegtuig reist, zorg er dan voor dat deze spullen over verschillende bagagestukken verpakt zijn. Mocht er een tas zoek raken, dan heeft uw kind altijd nog spullen bij de hand. Zorg er ook voor dat deze spullen mee gaan in de handbagage en niet in het vrachtruim. Daar is het te koud om het goed te houden en u heeft ze niet binnen handbereik. Vraag de arts om een verklaring dat uw kind naaldjes aan boord mag hebben, om problemen met de beveiligingsagent te voorkomen.

2. Neem voldoende koolhydraten mee Tijdens een logeerpartijtje is er altijd wel iets in huis waarmee een hypo opgeheven kan worden, maar tijdens een lange vlucht of autoreis is een tas met extra koolhydraten vaak geen overbodige luxe. Een wegrestaurant kan soms nét te ver weg zijn en een uitgestelde maaltijd in het vliegtuig is ook niet iets waar u in het geval van een hypo op zit te wachten...

3. Bespreek met de arts een vliegvlucht door de tijd heen Een lange vlucht naar het oosten betekent een kortere dag, een lange vlucht naar het westen een langere. Wanneer uw kind door verschillende tijdzones reist heeft dat uiteraard invloed op de diabetes. Bespreek met de arts hoe u het insulineschema hierop aan moet passen en controleer tijdens en na de vlucht de bloedglucosespiegel regelmatig om te zien of het schema aanslaat.

4. Zorg dat uw kind een medisch ID-bewijs bij zich draagt Door het dragen van een medisch ID-bewijs bent u er zeker van dat wanneer uw kind niet bij u is en ook niet in de buurt is van anderen die van de aandoening weten, er toch in geval van nood door de medische hulpdiensten direct op de juiste manier kan worden gehandeld. Des te eerder is uw kind weer bijgekomen.

5. Controleer vaker de glucosewaarde Wanneer een kind van huis is, is het lastiger om zich aan de normale routine te houden. Regelmatig de glucosewaarde meten zorgt ervoor dat u kunt handelen naar de behoefte op dat moment en niet hoe die thuis zou zijn.

6. Zorg voor het hygiënsch op kunnen bergen van gebruikt materiaal Een hard pennenbakje waarin gebruikte pennaaldjes en lancetjes bewaard kunnen worden is een hygiënische manier om ze op te bergen. Zo hoeven ze niet bijvoorbeeld in de auto rond te slingeren. Op een daarvoor bestemde plek kan het bakje simpelweg worden geleegd.

7. Geef een volwassene duidelijke informatie en instructies Of het nu om één nachtje logeren gaat of een heus schoolkamp, u kunt zelf niet direct voor uw kind zorgen. Zorg daarom dat in ieder geval één volwassene die wel in de directe omgeving van uw kind is weet wat diabetes is en weet hoe te handelen bij deze aandoening.

© Double Check

00:24 Gepost door Babs in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.